Körsbärssorbet med ingefärsflarn i sommarkvällen

juli 27, 2016 0 av momentsbymary

1607278
Igår blev jag så sugen på körsbärssorbet och eftersom körsbären är mörkröda, saftig och riktigt mogna nu passade det bra att göra det just nu. Det tar inte många minuter att röra ihop ingredienserna men sedan måste ju sorbeten såklart frysas så jag åt den inte förrän nu ikväll. Få saker är så goda som denna syrliga körsbärssorbet, den passar bra med något sött och jag bakade ingefärsflarn till, de går superfort  att baka och jag har testat kombinationen tidigare. Fantastiskt.

Körbsärssorbet
300 gram körsbär (inte sötkörsbär)
0,75 dl vatten
1,5 dl socker
1,5 dl äppeldryck, ciderkaraktär
1 äggvita

Koka upp vatten och socker så att sockret löser sig, ställ att svalna. Tvätta och kärna ur körsbären. Mixa körsbären till en jämn röra och blanda därefter i sockerlagen och äppeldrycken.
Vispa äggvitan så att den blir hård och rör ner i körsbärsröran.
Alternativ 1, häll i glassmaskin och följ maskinens anvisningar.
Alternativ 2, häll i en bytta/form och placera i frysen. Rör om efter en halvtimme och därefter var 15:e minut tills sorbeten fått en fastare koncistens.

Havreflarn med ingefära och citron
75 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk ingefära
2 msk grädde
2 msk sirap
skalet av en halv citron (helst ekologisk)

Smält smöret och rör sedan ner övriga ingredienser. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper (obs, de rinner ut mycket så gör inte klickarna för nära). Grädda ca 5 minuter i 200 grader, varmluft 175 grader. Låt svalna, man kan om man vill böja flarnen över en kavel, ett glas eller göra skålar i en form, då låter man de bara svalna lite och böjer dom när de är varma. Ringla eventuellt över vit choklad när de svalnat.
1607271 1607272 1607273 16072713 16072711 1607279 1607277