Körsbärspajkladdkaka med vit choklad

juli 13, 2016 0 av momentsbymary

k3
Gillar du bärpaj? Gillar du kladdkaka? Du kommer älska detta recept!

I trädgården finns massor av bär just nu, jag älskar det. Eftersom jag lovat våt lilla grabb att vi skulle baka idag tyckte jag att det vore klokt att använda något av trädgårdens bär, det fick bli körsbär.

Vi har riktigt syrliga körsbär i trädgården och medan vi plockade dom bestämde jag att vi skulle testa en kaka jag tidigare gjort med andra bär men använda körsbär istället denna gång. Jag tänkte att de syrliga bären skulle passa perfekt i denna kaka som är ganska söt.

Botten på kakan är som en kladdkaka men med lite bakpulver så att den blir lite ”kakig” ut mot kanterna, kladdig i mitten, ovanpå kommer bär, vit choklad och smulor som i smulpaj. Det är en fantastisk kombination och tillsammans med en kula vaniljglass smakar det supergott. Tänk er en kombination av bärpaj och kladdkaka med den extra sting som den bakade vita chokladen ger.

Här kommer receptet (bären kan bytas mot annan sort)
k1

Botten:
100 gram margarin/smör (smält och avsvalnat)
2 dl mjöl
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
250 gram körsbär
100 gram vit choklad (gärna Marabous med smak av vanilj)

Smulor:
50 gram margarin/smör
1 dl vetemjöl
2 msk socker

Eventuell garnering

Jag använde bigaråer, vinbör och hallonblad och pudrade florsocker på

Smörj och bröda en form (ex rund med ca 22 cm i diameter). Blanda ihop alla ingredienserna till botten genom att röra (inte vispa). Kärna ur bären. Hacka chokladen. Blanda ihop ingredienserna till smulorna.

Häll smeten i formen, lägg på bären och vit choklad, strö sedan över smulorna. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35 minuter. Låt kakan svalna, garnera om du vill, serveras gärna ljummen med vaniljglass eller vaniljvisp.
k2 k4 k5 k6