Kliv ut ur rampljuset Paolo

Kliv ut ur rampljuset Paolo

maj 16, 2020 2 av momentsbymary

Att Paolo Roberto blev tagen med byxorna nere under torsdagskvällen efter att ha betalat för sex är dessvärre inget som förvånar mig, däremot gör det mig ledsen, förbannad och upprörd. Paolo Roberto är programledaren, träningsinspiratören och matlagningsinspiratören, som många gånger berättat om hur han vände en ungdom i kriminalitet till att bli någon helt annan som vuxen. Samma Paolo som uttalat sig i tidningar, i TV som deltagit i informationsfilmer mot våld har just åkt dit för att begå ett nytt brott. Kungen av kungsan, den våldsamma, blev en träningsguru och matexpert som varenda svensk känner till, men i torsdags blev han också sexköpare med hela svenska folket.

Jag träffade en kille för några år sedan som berättade om de men för livet som Paolo åsamkat hans bror. Den här killen påpekade att det inte spelade någon roll för honom var Paolo var idag. De spår som Paolos brott i ungdomsåren lämnat efter sig påverkas inte av hur han lever sitt liv nu. Visst kan man förändras, visst måste vi hoppas att människor kan utvecklas, inte begå brott, inte skada andra och visst finns det de som gått den vägen men hur det än är finns det människor som för alltid får lida för vad någon annan gjort i ”en sämre period i livet”.

Kanske hade stora delar av det svenska folket ”förlåtit” Paolo, eller snarare måste vi ha gjort det för annars hade han inte fått den plats han haft i media. Alla har rätt till den där chansen, så säger vi ofta. Paolo fick den, han levde på den, han var den starka som vände sitt liv till något bättre.

För några år sedan publicerade Paolo följande text på sin Instagram:
Jag själv hade en uppväxt präglad av blod, våld och kriminalitet. Stockholmspolisen klassade mig som en av Sveriges tre farligaste ungdomar under 18 år och jag har blivit knivhuggen tre gånger. Men den dagen jag tog ansvar för mitt liv och slutade skylla på omständigheter och slutade låta folk definiera vem jag var så blev mitt liv något helt annat”

Här har vi exemplet på Paolo Roberto, en man som säger sig ta ansvar för sitt eget liv. Idag, ett och ett halvt dygn efter att ha åkt dit för sexköp skriver samma Paolo detta på Instagram:
”06.05 Då var det dags att börja försöka plocka ihop bitarna av ett krossat liv… Det enda positiva med att vara på den absoluta botten är att det ger dig möjligheten att återuppbygga den personen du verkligen vill vara. För i bland är det bästa som kan hända dig är att du bli knockad hårdare än du någonsin varit för att kunna resa dig högre och bättre än vad du någonsin varit. Förändring är smärtsam men inget är så smärtsamt som att vara på en plats där man inte vill vara. Börjar dagen med löpning och sedan blir det terapi och jobb med mina demoner”

Det finns något gemensamt i de uttalanden Paolo gjort i TV och på sociala medier sedan i torsdags kväll, han uttrycker sig på ett sätt som att han är ett offer. Han har en trasig barndom som gör att han är självdestruktiv, han har ett hål inom sig, han är på den värsta plats man kan vara, han, han, han. Det handlar om honom, han kallar sig självdestruktiv, han ska plocka ihop bitarna av ett krossat liv, han har blivit knockad.

När det kommer till att vara ett offer handlar det inte om dig nu Paolo. Det handlar om de människor som blir utsatta för människohandel bland dem den kvinna eller kanske flicka som du träffade i torsdags. Det handlar om de människorna som är de riktiga offren, de som har ett krossat liv, de som krossats av människor som du. Det handlar om de som faktiskt blivit knockade, inte om dig för du knockar andra. Du pratar om att du gör illa dig själv, men det verkar inte som du ser vilka spår du lämnar efter dig, vilka som far illa på vägen.

Det fanns något fint i historien om killen som var så snett ute men hamnade rätt och blev en förebild för många. Det finns något fint i tanken att alla har rätt till en andra chans. Nu vill Paolo ha sin tredje chans, nu väljer han att skriva på Instagram om att han ska resa sig bättre än han någonsin varit, han ska i terapi och jobba med sina demoner. Hade jag betalat för sex, stöttat människohandeln, utnyttjat en annan människa på det viset så misstänker jag att det sista jag gjort vid den tidpunkt Paolo postat sitt inlägg är att hänga i sociala medier. Jag hade skämts skallen av mig, inte kunnat se mig i spegeln och isolerat mig från världen för att få svaret på frågan om vad som fört mig till en sådan avskyvärd handling.

Eftersom jag ändå vill tro det bästa kanske Paolo har rätt till sin tredje chans. Kanske kommer han bli en bättre människa, kanske kommer han gå i terapi och det verkligen kommer ge resultat. Jag gissar att det i så fall kommer bli en mycket smärtsam resa. Det finns nog ett och annat i det förflutna som är tungt att stöta på och den dagen Paolo inser att han inte är offret utan förövaren kommer det sannolikt kännas.

Jag hoppas självklart på en resa för Paolo mot en framtid utan sexköp, misshandel eller annat som skadar andra människor. Gör den resan Paolo, men gör den inte i rampljuset. Gör den i tysthet, bli en bättre människa utan att höras och synas på vägen. Backa undan och jobba med dig själv. Lär dig att du inte behöver höras och synas. Kliv tillbaka, att inte synas i media är inget misslyckande, att bete sig som ett svin är däremot det.

Det finns så många män, kloka män, ödmjuka män, kärleksfulla män, vackra män, innovativa män, omtänksamma män, kompetenta män, inspirerande män, roliga män. Det finns underbara pappor, modiga brorsor, skickliga yrkesutövare, begåvade musiker, imponerande idrottsmän, ja listan skulle kunna göras hur lång som helst. Det är helt enkelt så att det finns otroligt många män att se upp till, män med respekt för andra människor, män som anser att män och kvinnor ha samma rättigheter, att alla människor har samma värde, som är goda förebilder för dagens unga, framtidens vuxna. Låt de männen ta plats i rampljuset, gör dem synliga, lyft dem. Det finns starka livberättelser, män som haft det tungt, upplevt vidriga saker men lyckats bli lyckliga, omtänksamma, empatiska, låt dessa män kliva fram. Backa ut ur rampljuset nu Paolo och lämna plats till de riktiga männen, de som mina barn kan ha som förebild.