Kladdkaka med vit choklad, mandelmassa och hallon

juli 14, 2014 6 av momentsbymary

Kladdkakor är bra grejer enligt mig. De flesta går snabbt och enkelt att göra. Tillbehören gör att de kan varieras i mängder.
image
Många har nog ett favoritrecept som de gärna gör ofta men kladdkakor går att baka i många varianter som passar vid olika tillfällen. Tänk en riktigt mäktig kladdkaka med stark chokladsmak och en gnutta chili med nästan ett rinnande inre tillsammans med vispad grädde en kall höstdag. Det är perfekt just då men kanske inte är vad jag väljer en varm sommardag.

Nu vill jag gärna använda trädgårdens bär när de finns i mängder. I den här kladdkakan har jag valt att använda hallon men de går själklart bra att byta ut mot andra bär. Kladdkakan har ett mjukt inre och är seg ut mot kanterna. Den är söt och passar perfekt till syrliga bär. Jag tycker att den är godast om den får stå till sig lite efter gräddning.

Kladdkaka med vit choklad, mandelmassa och hallon
150 gram smör
100 gram vit choklad
2 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt
100 gram riven mandelmassa
3 ägg
1,5 dl hallon

Smörj och bröa en form (ca 27 cm i diameter).
Smält smöret och rör ner chokladen så att den smälter.
Blanda de torra ingridienserna och mandelmassan.
Rör ner smörblandningen, sedan äggen och till sist bären. Obs, rör – vispa inte. Kladdkaka ska inte vispas då det är meningen att den inte ska vara luftig.
Häll i formen och grädda 30 minuter långt ner i ugnen i 175 grader.

Servera gära med glass och bär.
image