Ge dina skor kärlek!

oktober 9, 2017 0 av momentsbymary


Ger du dina skor lite kärlek då och då så kommer de bära dig längre. Skor kan ha olika skötselråd beroende på vad det är tillverkade av för material, det är viktigt att tänka på. Här kommer några av mina bästa tips för skor som håller sig fräscha längre. 

1. Var rädd om dina skor, men det menar jag inte att man inte ska slita på dom. Skor ska slitas. Däremot finns det vissa saker man inte bör göra, tex kliva i och ur dom utan att knyta upp dom. Snöra upp skorna ordentligt så du inte riskerar att trampa ned området vid hälen.

2. Rengör dina skor. Är skorna leriga? Försök att borsta bort smutsen eller torka av med en fuktig trasa. Det har hänt att jag spolat av skor med vattenslang eller låtit dom bada i en tunna efter att jag sprungit i mosse, dock undviker jag det om det inte behövs.

3. Torka dina skor ordentligt. Fuktiga skor som ligger instängt börjar lätt lukta av både det ena och det andra, bland annat förruttnelse och ruttna skor är verkligen ingen hit. Låt skorna få ordentlig vädring, torka men låt dom inte stå för varmt i ett riktigt varmt torkskåp eller vid ett jättevarmt element. Det kan påverka materialets egenskaper på ett icke önskvärt sätt.

4. Rå om dina skor. Är det skor som ska impregneras så gör det regelbundet. Är det skor som ska smörjas in så glöm inte det. Detta kan påverka både funktion och livslängd.

5. Ge skorna en härlig doft. Det är såklart så att skor som används mycket kommer kunna börja lukta allt annat än sommaräng. Vid sådana tillfällen kan det vara perfekt att plocka fram ett par SmellWell och göra så att skorna doftar näst intill sommaräng eller i alla fall något annat gott.

PS! Oavsett hur väl du vårdar dina skor behöver dom ibland bytas ut. Glöm inte att unna dig nya skor då och då, det kommer din kropp gilla!