Fem sorters kladdkaka – vilken är din favorit?
Hej på er! Det är måndag och idag är det dessutom kladdkakans dag. Jag tänkte bjuda på några av mina favoritrecept. Hoppas något kan verka spännande nog att testa!
Citronkladdkaka
Receptet är gjort i 22 cm anslag. Den blir ganska tunn. För ett större anslag rekommenderas satsen gånger 1,5.
Kladdkaka med frisk citronsmak
150 gram smör
2,5 dl socker
1,75 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 citron
Riv citronskalet och pressa saften ur citronen.
Smält smöret och rör ner socker, mjöl och vaniljsocker så att det blir en jämn smet. Rör därefter ner ägg och citronsaft och skal.
Häll över i en form och grädda ca 30 minuter i 175 grader mitt i ugnen. Låt kakan svalna, puffa eventuellt över lite florsocker och servera med vispad grädde och gärna också färska bär.
Hallonkolakladdkaka
Kladdkaka
120 gram smör
100 gram choklad (lus eller mörk efter smak)
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 msk starkt kaffe
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och lägg i chokladen så att även den smälter. Blanda ihop de torra ingridienserna och rör ner chokladblandningen. Rör i ägg och kaffe. Fyll formen och grädda 20-25 minuter mitt i ugnen. Ställ att svalna, ta ej ur formen.
Hallonkola
1 dl sirap
1 dl socker
0,5 dl grädde
1,5 dl hallon
75 gram smör
Blanda ihop samtliga ingredienser utom smör i en kastrull. Låt koka tills det tjocknar. Vid kulprov i kallvatten ska det kunna gå att forma en kula av kolan. Rör ner smöret och häll kolan över kakan. Låt svalna. Ta bort kanterna från formen och servera.
Serveras med glass eller grädde.
Mintchokladkladdkakemuffins
Dessa går att göra utan polkagrisarna och då får man en helt vanlig kladdkakemuffins.
Kladdkakemuffins (10 st)
100 gram smör
2 ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
15 polkagrisar, krossade i bitar
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret och ställ att svalna.
Rör ihop övriga ingredienser till en jämn smet. Tillsätt smöret och fyll muffinsformarna till knappa hälften. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. När det blir som lite gräddningsbubblor i smeten ut mot kanterna men mitten ännu inte ser så gräddad ut utan är slät får man muffins som är kladdiga i mitten och sega ut mot kanterna. Låt svalan, servera med glass eller grädde.
Toscakladdkaka
Botten
1,5 dl smör
75 gram choklad efter smak, mörk eller ljus beroende på vad man gillar
6-7 msk kakao
2,25 dl mjöl
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 krm salt
3 ägg
Toscatäcke
40 gram smör
0,75 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
1 dl socker
2,5 dl kokosfingor
Smörj och bröa en form (ca 24 cm). Smält smöret till bottnen, när smöret är smält rör ner chokladen så att den också smälter. Blanda i övriga ingredienser (äggen sist) och rör till det är ordentligt blandat (vispa inte). Häll över i formen och grädda i nedre delen på ugnen 175 grader. Kakan tas ut efter 15 minuter för att få toscatäcke och gräddas sedan ytterligare 20 minuter.
När kaka ställts in i ugnen görs toscatäcket. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och låt det koka upp och sedan koka 5 minuter ungefär. När kakan varit i ugnen runt 15 minuter tas den ut och toscatäcket läggs på. Jag klickade försiktigt ut det då kakan var ganska mjuk. Kakan gräddas därefter ytterligare ca 20 minuter tills täcket fått fin färg. Låt svalan och servera med grädde eller glass.
Kladdkaka med vit choklad, mandelmassa och hallon
150 gram smör
100 gram vit choklad
2 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt
100 gram riven mandelmassa
3 ägg
1,5 dl hallon
Smörj och bröa en form (ca 27 cm i diameter).
Smält smöret och rör ner chokladen så att den smälter.
Blanda de torra ingridienserna och mandelmassan.
Rör ner smörblandningen, sedan äggen och till sist bären. Obs, rör – vispa inte. Kladdkaka ska inte vispas då det är meningen att den inte ska vara luftig.
Häll i formen och grädda 30 minuter långt ner i ugnen i 175 grader.
Servera gära med glass och bär.