Fågelstationens dag på Hammarö

september 25, 2017 2 av momentsbymary


Varje år, sista sista söndagen i September är det fågelstationens dag på Hammarö fågelstation. Hammarö sydspets där fågelstationen ligger är ett fint utflyktsmål med vacker natur, härliga klippor, den fina Skage fyr, fågeltornet och flera grillplatser och även vindskydd. Numera är det iordninggjort för extra bra framkomlighet längs lederna vilket innebär att fler kan njuta av området.

Fågelstationens dag är ett mysigt evenemang för alla åldrar. Besökarna får lära sig om ringmärkning av fåglar, hur det går till och varför man gör det. De fåglar som fångas under dagen visas upp och det finns goda chanser att lära sig en hel del om de olika arterna. Här kan besökarna se fåglar på nära håll på ett sätt som inte annars är möjligt.

Tipspromenaden är ett uppskattat inslag under fågelstationens dag och det brukar finnas något typiskt ”friluftsigt” att köpa för den som är sugen på något lätt i magen. Själva brukar vi packa med en egen matsäck eftersom vi gärna stannar på sydspetsen länge och njuter av naturen medan barnen leker på klipporna. Så gorde vi även i år och det blev några härliga timmar i den sköna luften från Vänern. Det regnade inne i stan när vi åkte hemifrån men ute på Hammarö var det uppehåll och bara svaga vindar. En skön höstdag med andra ord.

På senare år har fina målningar och fotografier visats upp. I år kunde vi njuta av vackra naturbilder av Anders Åberg. Det var helt klart så att jag fick sug att lära mig om mer om fotografering av att se bilderna. Tänk hur underbart det vore om dygnet hade fler timmar så att det fanns tid för sådant. Jag gissar att den tiden kommer när barnen blir äldre.

Vår förmiddag på Hammarö var härlig. Barnen fick leka, se fåglar på riktigt nära håll, träffa några ordentligt feta sniglar och en jätteintressant fjärilslarv. Vi gjorde upp en eld och åt gott och aldrig smakar väl mat så bra som den gör ute. Även detta år var Fågelstationens dag uppskattat av hela familjen och självklart kommer vi tillbaka nästa år igen.