En dag på sagolandet Tomteland

juli 9, 2017 2 av momentsbymary

Under vår vecka i Sälen gjorde vi en dagsutflykt till sagolandet Tomteland. Barnen älskar tomten men ändå var jag lite småskeptisk innan vi åkte dit. Jag hade inte höga förväntningar men saken är den att vi hade en underbar familjedag ihop och alla hade riktigt rolig.

Tomteland ligger vid Gesunda utanför Mora och när man kommer dit har vägen gått genom en skog. Det är lite som att man faktiskt har åkt till tomten på riktigt. Naturen är vacker och jag tycker att Tomtelandet passar bra in i den så som det ser ut. Det fanns så mycket olika saker att göra att timmarna gick utan att vi tänkte på det. Barnen testade nya saker, lekte, upptäckte roliga och spännande grejer och vi vuxna njöt av att se dom så glada.

Guldvaskning var det barnen tyckte var allra roligast, tätt följt av trampbåt, besök i tomtens hus och trollens hus, studskudden och bollskjutning. Det finns många saker att prova inne på Tomteland och det mesta är gratis.

I tomtelandet finns bara en tomte men han tar sig tid att prata med alla barn. Här finns också nissar och andra sagoväsen som verkligen är engagerade i sitt jobb och underhåller både barn och vuxna. Under dagarna finns olika föreställningar att se för de som är intresserade.

Vi åt lunchbuffé som bestod av texmex och rätter som vanligtvis barn gillar. Jag skulle säga att det var rimliga priser även om de låg något över ”vanliga” lunchställen. Vill man ta med sig matsäck går det bra.

Jag skulle rekommendera Tomteland för alla med yngre barn. Det finns mycket att göra och upptäcka och naturen omkring är nästan lika magisk som i sagorna. I regionen finns gott om boenden och andra nöjen för barnfamiljer så detta skulle kunna vara en av målen under en semester i trakterna.