Chokladlakritskola med choklad och flingsalt

november 29, 2015 0 av momentsbymary

1511295
Förra årets favorit bland julgodis blev en chokladlakritskola med chokladtäcke och flingsalt. Jag valde att göra en omgång nu till första advent för att ha på fikat. Jag älskar kombinationen choklad och lakrits och de här kolorna är fyllda med smak. Jag kokar massan lagom långt så att kolorna inte blir för sega och fastnar i tänderna.
15112813
I år har jag använt en jättesmart silikonform att ställa formarna i. Den gör att formarna inte välter om man råkar hälla kolan lite på kanten vilket ungefär hälften av formarna brukar göra för mig. Jag hittade den på Pigge & Lina i Karlstad.
1511281115112812

RECEPT
50 gram smör
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1,5 dl ljus sirap
4 msk lakritspulver
0,5 dl kakao
1/4 tsk salt

Yta (valfritt om man vill ha)
100 gram choklad
lite flingsalt

Blanda smör, grädde, socker, sirap, lakrits, kakao och salt i en tjockbottnad vid kastrull. Vispa runt lite med visp om det blir klumpar av kakao och lakrits. Koka upp och koka till kolan tjocknar, gör kulprovet och när kolan stelnar men inte blir jättehård ska smeten hällas antingen i formar eller på ett bakplåtspapper. Koktiden på kolan varierar med hur bred kastrullen/grytan är. För mig med en riktigt stor yta tog det ca 20 minuter.

Låt kolan svalna och stelna. Smält chokladen (genom att temperera om du vill att den ska hålla glansen). Du väljer den sortens choklad du gillar. Jag tog ljus choklad. Häll eller pensla på kolan i formarna. Har kolan gjorts på bakplåtspapper klipps/skärs den först i lagom stora bitar innan hkoladen breds eller penslas på. Innan chokladen stelnat strös lite flingsalt på. Ställ kolorna svalt så chokladen stelnar. Servera.
151129815112910