Bokashi – från avfall till jord

Bokashi – från avfall till jord

oktober 18, 2019 0 av momentsbymary

Jag har blivit van att slänga matavfall i varmkompost och tanken var att den dagen jag köpt mitt hus ska jag köpa en varmkompost men jag har ändrat mig. Efter att ha läst en del om Bokashi bestämde jag mig för att börja med det. Det som framförallt lockade var att jag kan börja med det redan nu, det är en snabb process och det ger jord som jag använder en hel del av.

Bokashi går till som så att matavfallet förvaras i en behållare där det tillsätts lite mikroorganismer. Avfallet ska ha så lite syre som möjligt eftersom det ska syras och jäsa istället för att ruttna. Den vätska som kommer bildas i botten av behållaren tappas av och kan användas som näring till växter. När behållaren är full ska den vila ett par veckor innan matavfallet (som ser ut ungefär som när det slängdes) grävs ner tillsammans med jord och täcks av jord, antingen där det senare ska planteras eller på en plats där man har en så kallad jordfabrik. En jordfabrik kan man faktiskt ha både inne och ute, alltså kan man köra nedbrytningen oavsett årstid. Det är i kontakten med jord nedbrytningen börjar och det går snabbt.

Jag ser verkligen fram emot att testa detta, tänk att ha en egen jordfabrik. Det blir toppen med tanke på hur mycket jord som går åt nu när jag fått växtfortplantningsmani. Jag kommer dessutom få en väldigt fin och näringsrik jord. Det här blir spännande!