Blåbärs- och hallonkaka med vit choklad och smulor

augusti 25, 2015 0 av momentsbymary

1508244 1508245
Äntligen infann sig inspirationen och äntligen bakas det här hemma. I frysen fanns blåbär och hallon och i köksskåpet vit choklad. Det fick bli en kaka av det, en kaka med smultäcke för det är så gott! Jag är gift med en man som älskar kladdkaka och bärpaj, så det fick helt enkelt bli en kladdkakebärpajshybrid. Denna är helt enormt god!

Botten:
100 gram margarin/smör (smält och avsvalnat)
2 dl mjöl
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 dl hallon
1 dl blåbär
100 gram vit choklad (gärna Marabous med smak av vanilj)

Smulor:
50 gram margarin/smör
1 dl vetemjöl
2 msk socker

Smörj och bröda en form (ex rund med ca 22 cm i diameter). Blanda ihop alla ingredienserna till botten genom att röra (inte vispa). Tina bären om de är frysta. Hacka chokladen. Blanda ihop ingredienserna till smulorna.
1508242
Såhär ser kakan ut innan smulorna strös på

Häll smeten i formen, lägg på bären och vit choklad, strö sedan över smulorna. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Låt kakan svalna, serveras gärna med vaniljglass eller vaniljvisp.