Äventyrsparken i naturen – om att erbjuda barnen upplevelser i vardagen

juni 7, 2017 0 av momentsbymary

Äventyret finns där ute, platser väntar på att upptäckas och utmaningar står redo att antas. Naturen är en fantastisk plats för barn att utveckla sin fantasi, träna sin styrka, motorik, balans och smidighet men framförallt är det en plats för mycket lek och glädje. Som vuxen kan du bjuda in barnen till detta äventyr, hjälpa dem igång med sin fantasifulla lek, finnas vid sidan under deras strapatser och vara med och lära dem känna naturen. Ger du barnen naturen på det viset att du lär barnen känna den och göra den till sin så ger du dem en ovärderlig gåva. 

Hur bjuder man in barnen till naturen? Hur hjälper man barnen att finna äventyren? Jag tror att många gånger är vår uppgift som vuxna att vara de som leder in barnen i leker, ger små idéer och därifrån får deras lek utvecklas. Det handlar om att bjuda in utan att berätta för mycket, lite som att skriva ingressen till en artikel. Barn har i regel stora möjligheter att fantisera, men ibland behöver de hjälp att komma igång.

En annan uppgift som jag tror vi vuxna har är att ha is i magen. Ge inte upp om barnen vekar tröttna ganska snabbt. Jag upplever att barn många gånger testar om de kan få mer ”serverat” och upptäcker de att de inte får det så sätter igång och leker engagerat och fantasifullt på egen hand och då vill de helt plötsligt inte bli störda istället. Självklart ska man se och höra sina barn, men jag tror att i leken behöver de inte få allt tillrättalagt. Där är det nyttigt att använda sin egen fantasi och uppfinningsrikedom.

Hur gör man som förälder för att locka till lek, bjuda in barnen i naturen?
Våga satsa på det lilla skulle jag säga. Du behöver inte hitta det största äventyret, finna de märkligaste platserna. Det du behöver göra är att vara engagerad, gärna lite fantasifull och känna glädje i det du gör. Jag vet att det inte är lätt att vara sådan alla gånger och jag önskar att det fanns fler platser med vanlig natur som hjälpte barn och föräldrar till lek genom enkel inspiration eller instruktion.

Nyligen cyklade jag förbi ett nedfallet träd och vid sidan satt en lapp med texten ”Det fallna trädet – kan du klättra upp på detta är du både stark och klok, kan du balansera hela vägen är du skogen konung” (eller något liknande). Jag tyckte det var så otroligt bra. Det finns där, i de allra flesta skogar – fallna träd, men just detta träd var inte bara ett fallet träd utan även ett utpekat äventyr för barn. Sådant här skulle det finnas mer av. Tänk vad fint det skulle vara om man satsade på att bjuda in människor i naturen och presentera äventyren på detta sätt. Naturen står där redo, det behövs bara namn på det som finns för att det ska synas och uppskattas. Ett barn som lekt att det är skogens konung på ett nedfallet träd med en liten ”instruktionslapp” bredvid kommer garanterat kunna leka skogens konung på ett annat träd utan instruktion efteråt.

Nu tror jag att detta är något man skulle kunna göra även för vuxna. Det finns ju såklart redan med tex olika löp/styrkebanor men jag tänker även andra former av aktiviteter. Ge saker namn, så finns dom. Tänk dig en vandringsled i vackra omgivningar med några stationer med korta instruktioner om att tex stå en stund och räkna vågorna mot stranden, lyssna till sina andetag eller efter skogens ljud. Det skulle bli en jättefin runda av avslappning som många människor behöver. Instruktioner behövs kanske i början, men med tiden blir det kanske ett naturligt inslag i vardagen att ge sig dom stunderna av avkoppling.

Här kommer några av de attraktioner äventyrsparken i naturen erbjuder våra barn:


Trädklättring – Att klättra i träd är inte bara roligt utan också spännande och väldigt bra träning för små kroppar. Förutom att det är skoj är det också väldigt bra att kunna klättra för uppe i trädet få man bra utsikt och kanske är det just därför man måste komma upp i det. Det kan också vara så att anledningen till att man behöver komma upp från marken är att läskiga krokodiler och dinosaurier vill bita en i tårna.


Spånglöpning – Ibland när man är ute i naturen stöter man på en spång, smal eller bred. Här gäller det att ta sig så fort fram man bara kan utan att trilla ner. Man vet ju aldrig vad som väntar nedanför.


Det nedfallna trädet – Träd som trillat ner är perfekta klätterställningar eller balansplatser. Just detta träd har även en inbyggd rutschkana. Det är såklart bara dom allra modigaste små barnen och drakjägarna som vågar klättra upp på trädet och balansera ut till den stora kanan.


Bergets högsta topp – Det är alltid viktigt att komma upp på bergets högsta topp och ibland blir det spännande klättringar upp för att komma dit. Oavsett hur små eller stora berg är har de ju faktiskt en högsta topp, och i regel är det ju såklart ofantligt höga berg med många spännande utmaningar på vägen.


Grengungan – Träd med grenar lågt blir fina gungor. Ibland är det små barn som gungar på dessa grenar men inte allt för sällan förvandlas barnen till ekorrar, fåglar eller spöken under den gungande leken.


Den stora lägerelden – Att laga mat i skogen är alltid ett äventyr, oavsett om det är ett äpple som grillas eller en hel maträtt som kokas ihop. Extra spännande är det såklart att samla ihop ätliga saker själv.


Utforska en grotta – En grotta, en skreva eller bara en liten inbuktning vid en stock eller sten, allt är vårt att upptäckas. Vem bor där? Är det en stenåldersmänniska eller bara en folkskygg liten drake?


Den stora skattjakten – Man vet aldrig, ibland finns en skatt gömd någonstans i skogen. På bilden var det ett påskägg men ibland dyker det upp helt andra skatter i skogen som tomten, trollen, haren eller någon annan gömt.


Klippklättring/inte stöta mark – Alla vet ju att vid vatten finns klippor och klippor måste man balansera på. Det finns tusen anledningar till detta men den viktigaste kan vara att det finns massa skumma småtroll på marken som väntar på att killa dig under fötterna.


Samlaren – Har du hittat en vacker sten eller kanske en jättekonstig pinne? Det finns väldigt speciella saker i naturen som du hittar om du håller ögonen öppna.


Vattenlandet – Vatten är verkligen ett eget kapitel. Här han man fiska haj, hoppa över stora floder, plaska ner hela staden, bli jagad av den glupska gäddan, kasta världens längsta kast med sten eller bara prata om de riken som finns långt bortanför horisonten.

Ute i naturen väntar äventyret, ge er ut och upptäck det!