Att välja skor och kängor för aktivitet

september 23, 2016 0 av momentsbymary

skor2

Kängor, skor, något att ha på fötterna vid olika aktiviteter kommer detta inlägg att handla om. Jag delar med mig av några av mina tips och tankar vid inköp och användning.

Det är 13 dagar kvar till vi reser till Svalbard och fram till dess kommer jag publicera olika inlägg om Svalbard, resan, vår utrustning mm. Ni kommer kunna följa vår resa genom att klicka på etiketten Svalbard längst ner under inläggen, då kommer alla inlägg upp. I detta inlägg berättar jag lite om kängorna men också om skor i allmänhet.

Hur bra känner du dina fötter? Vad tycker dom om? Vad tycker din knän, höfter och rygg om att du har på fötterna? Det är faktiskt så att har du något som inte passar dig på fötterna kan det påverka resten av kroppen. Snedbelastning eller obehag kan innebära inte bara att det sliter på fötterna. Butiker som säljer löparskor mm har sedan ett gäng år tillbaka haft utrustning för att se hur du rör dig och vad som passar dig. Det började med att ett fåtal specialiserade butiker hade det på det viset men med tiden har det växt sig större och nu finns det i många butiker. Har man stora problem med fötterna bör en ortoped ge ett utlåtande om vad som passar. Ska man köpa skor att röra sig i mycket tycker jag att man samtidigt kollar upp vad som passar en själv, inte bara vad som känns bra direkt i butiken.

Vid köp av skor är det bra att tänka på vad syftet med dom egentligen är. Ibland kanske det inte är ett par skor man behöver utan två. Vill du ha skor att ta långa skogspromenader med och kunna springa snabba intervaller så är det förmoldigen så att ditt bästa köp är två olika par. Likaså kan det vara på det viset att ett par skor kan få betydligt bredare användingsområden än vad man tänkt. Min kängor jag ska ha på Svalbard är tänkta att passa till vandring, men jag köpte inte de där högsta, mest stabila kängorna som man har enbart till en viss sorts vandring, istället tog jag ett par som kommer fungera till vandring, men som är såpass smidiga att det går att lägga sig och kravla på marken och fotografera, som blir toppen att ta vid skogsbus med barnen, på fjällvandringar i sälen eller när uppfarten ska skottas.

Är det rätt storlek? Tänk på att de allra flesta har fötter som sväller lite vid aktivitet. Vill du ha på skorna under längre aktiviteter, kanske springa en mil, två eller tre, vandra några timmar eller vad du tänkt göra är det inte skönt om stortån stöter emot tusentals gånger, du kommer ha ont lång tid efteråt. Här dyker en annan sak upp, vad har du i skorna? När jag valde storlek på mina kängor inför resan till Svalbard valde jag att ta ett par så pass stora att det fungerar att ha ullstrumpor i, jag vill kunna använda dom både när det är varmt och kallt. Prova skorna med de strumpor eller sockor du tänkt använda dom med.

Hur snörar du dina skor? Kolla i butiken om det finns någon som kan hjälpa dig om du inte redan vet. Det är nämligen så att det är meningen att skor ska ha ett visst tryck på vissa delar av foten för att ge stabilitet men inte trycka på fel ställen.

Knyt upp och knyt skorna, jag menar då att du ska knyta upp skorna, inte bara dra av dom knutna eller trycka i foten i ett par knutna skor. Det är varken bra för dig eller skorna.

Gå in skorna. När skor är nya kan de kännas jättesköna men ändå trycka lite mot ställen huden inte är van vid, så står man där med skavsår och kan inte använda skorna på ett tag. Ta på dom, testa lite och ta av dom. Ta en promenad och nästa dag en längre till du gått in dom. Ska du springa bör du jogga in dom.

Tänk på vad du har i skorna. Får du alltid skavsår? Då kan det vara läge att kolla upp dina strumpor eller sockor. Rätt material ger mindre risk för skavsår. Kolla på strumpor för aktivitet, inte bomullssockor.

Vårda dina skor, impregnera dom då och då om de är av sådant material. Känn efter hur skorna mår, kanske har de gjort sitt och behöver bytas ut. Speciellt löparskor har en tendens att ”ta slut” snabbare än man tror. De kan vara jättesnygga men sulorna har tappat sin ursprungliga kvalitet.

Använd dina skor, ta dig ut och har riktigt roligt!

Här kommer min lista med tips inför sko- eller känginköp och användande
– Köp skor/kängor som passar dina fötter och kropp
– Köp skor/kängor som passar den tänkta aktiviteten
– Välj rätt storlek
– Testa med rätt strumpor/sockor
– Lär dig snöra rätt
– Knyt upp och knyt skorna varje gång
– Gå in skorna
– Använd rätt strumpor
– Vårda dina skor
– Ha roligt!!!!

Nu ska jag berätta lite om mina skor jag har valt att ta med till Svalbard. Det är av märker Salomon och är ett par mellanhöga kängor som jag tänker kommer vara användbara inte bara under resan utan även efter. Jag har valt ett par som jag redan haft men som låg modell, alltså som skor. Att välja en sko jag redan haft tidigare ger såklart en viss trygghet vid inköp. Jag vet att den passar forten, vilka temperaturer den klarare, med ett par ullstrumpor går det utmärkt att använda dom i snön. Jag har testat kängan med både ullstrumpor och tunnare syntetstrumpor.

Kängan är vattenavvisande och jag vet att det skyddet är effektivt och går att lita på, inför resan kommer skorna vara nyimpregnerade. Den här kängan ger en stabilitet som behövs vid vandring i terräng samtidigt som den är smidig att ha på sig. Hade jag köpt dom för enbart vandring hade jag satsat på något lite mer stabilt men då hade det blivit kängor som ägnat den måsta tiden i en mörk garderob, jag satasde på något mer allsidigt och användbart.  Jag behöver kunna göra mer än bara vandra med dom, krypa, kravla, sätta mig och resa mig, jaga barn och mycket annat. Sulan har mönstring och kommer därmed ha ett bra grepp men inte så aggressivt mönster att jag får för mycket grepp om skorna används på tex asfalt.
dsc_9162 skor1 skor3 skor4 skor5