Att fjällvandra med små barn

juli 6, 2017 0 av momentsbymary


Ett inlägg skrivet i samarbete med Tuxer

Idag har vi spenderat hela dagen på fjället. Vi tog en tur som jag skulle rekommendera alla att testa om de besöker Sälen med småbarn och är osäkra om fjällvandring verkligen är något för barnen. Turen är kort och extra rolig eftersom den inleds och avslutas med lifttur i Gustavbacken. Från Gustavbackens topp går en lättvandrad led förbi de andra liftarna upp mot Stensjön. På vägen får man balansera på spång vilket i alla fall mina barn tycker är roligt. Det tar inte lång tid att ta sig till Stensjön vilket är bra med små barn som förmodligen måste upptäcka saker på vägen. Vill man gå längre är det bara att fortsätta på leden som är en av mina favoriter i området. Dock tar det detsto längre tid och kanske är något man bör väna med till barnen blir lite äldre.

Stensjön är ett perfekt utflyktsmål, här kan barn och vuxna bygga stentorn, doppa fötterna varma sommardagar och det är perfekt att ta sig en fika eller en bit mat. Vi stekte pannkakor och lekte en lång stund denna vackra sommardag. Det slutade faktiskt med att vi slumrade en stund på den solvarma marken.

Att fjällvandra med små barn på detta vis är inga konstigheter. Det kan alla göra. Det behövs inte massa planering men det finns saker som det är bra att tänka på. Här kommer några av mina tips:

1. Ta reda på var du ska. Om du ska iväg någonstans där du inte varit förut så ta gärna med en karta, hör dig för om leden och se till att ha en fulladdad mobiltelefon. Det är bra om olyckan är framme eller om du helt enkelt råkat hamna lite vilse.

2. Packa med mat och dryck, hellre för mycket än för lite. Ibland turerna längre tid än tänkt.

3. Ta med kläder i flera lager. På fjället kan det vara kallare än i dalen, men det kan också vara tvärt om. En vindstilla dag i dalen kan vara betydligt blåsigare på toppen. Under en dag kan vädret variera en hel del. Att ha med ett ytterlager som tål vind och gärna lite väta är ett måste. Har man gott om utrymme gör det inget att ha med extrastrumpor och skor till barnen om de inte har vattentäta kängor eller stövlar. Glöm inte solhatt eller keps till barnen soliga dagar och mössa de kalla och blåsiga.

4. Smörj in er med solskydd. Uppe på ett blåsigt fjäll är det lätt att missa hur starka solens strålar är. Här finns ju inte direkt någon skugga heller så huden är utsatt hela tiden.

5. Stressa inte. Låt saker få ta den tid det tar, låt barnen upptäcka och undersöka. Får de känna glädje kommer benen orka längre.

6. Skönt att ha med sig kan toapapper, lypsyl, plåster, något ätbart som snabbt ger energi och solaglasögon vara.

Trevlig vandring!

Här kommer ett gäng bilder från vår dag.