10 snabba fototips för bättre bilder

oktober 2, 2016 2 av momentsbymary

När jag började blogga för två och ett halvt år sedan väcktes ett intresse hos mig att försöka ta fina fotografier, framförallt på barn och mat/dryck. Jag hade en systemkamera som jag lånat men jag insåg att mina bilder med den blev betydligt sämre än de med mobilen så det blev att jag använde mobilen ändå. Anledningen att bilderna inte blev sådär tiptop som jag önskade var att jag fotade i ”autoläge”, kameran bestämde själv och det slutade med att bilderna alltid blev en väldigt dålig kopia av hur det såg ut i verkligheten. För snart två år sedan bestämde jag mig för att lära mig fotografera med systemkamera och avsatte en liten stund nästan varje dag att fota eller undersöka kameran. Jag höll det i början, nu får den inte lika mycket tid.

Jag vill knappast påstå att jag är ett proffs och allt jag lärt mig har jag gjort genom att prova mig fram, men jag tar bilder som är helt okej att sätta in i familjealbumet. Att lära sig fotografera med systemkamera handlar mycket om att förstå kamerans inställningar, men att få en bra bild handlar om så mycket mer. Jag har fått många frågor om fotografering vilket känns lite skumt eftersom jag ser mig själv som nybörjare men samtidigt är det såklart roligt. Kan jag lära mig ta hyfsade bilder så kan ni. I det här inlägget hittar ni tio tips från mig för att få bättre bilder, oavsett om det är en mobil eller proffsig kamera du håller i handen. Men glöm aldrig att smaken är som baken, vi gillar helt enkelt olika stilar och bilder. Försök finna din stil.

1. Vad vill du fotografera, vad vill du ha förmedlat. Gör en bild i huvudet av det du vill skapa med kameran, då är det lättare att veta hur du ska göra. Självklart funkar inte detta jämt, många bilder är ögonblocksbilder, men de där andra kan det vara värt att fundera lite över.
2dsc_3803
Den här bilden är på sätt och vis arrangerad. Mina barn är snabba på foten och det funkar inte så att man sätter dom ner och ber dom sitta still till man fotat klart. Här gick jag förbi platsen när jag var i stugan, tänkte att det skulle vara sött att sätta lillan där och få ett midsommarfoto på henne. Jag ville ha det söta barnet i skogen med en tidlös klädsel, gärna lite gammeldags. Jag har alltså valt kläder på henne utifrån min bild i huvudet. Nu satt hon still flera sekunder och jag väntade på att hon själv skulle titta upp till slut. När det gäller barnen vill jag fånga dom, inte jaga fram något konstlat ur dom.

2. Låt det du vill fotografera vara i fokus, tänk på det inte ska försvinna i omgivningen. Ska du ta en bild på en jättefin tårta kanske det inte är helt klockrent att det ligger äggskal, nån kladdig sprits, rester efter kvällens middag och en hög brev bredvid på köksbänken. Röran kan ta bort fokus från det man vill visa upp helt. Värt att tänka på är att en lagom röra kan förstärka bildens fokus och förmedla känsla. I exemplet tårtbilden kan några snygga redskap i en ”ordnad röra” få det att se ut som tårtan precis blivit nybakad och ger en skön hembakat-känsla.
16040233
En tårta, jag har valt att ta kort på den utan massa saker omkring. Här ville jag framförallt visa upp Mumin och Snorkfröken varför fukus ligger på dom. Väggdekorationen fick vara med i bakgrunden för att förstärka färgtemat och ta fram lite kalaskänsla.

3. Sök efter ljuset. Leta efter ljuset, var har du ett bra ljus? Ett barn som sitter och tittar ner i backen kommer förmodligen få ett mörkt ansikte på bild, tittar det upp och vinklar upp ansiktet kommer ljuset lusa upp ansiktet. Ska du fotografera en sak så placera det ljust, en tallrik gröt med massa goda tillbehör ser betydligt mer aptitligt ut om man kan se konturer skarpt och färger återges på rätt sätt så som det gör ordentligt upplyst. Ljus är inte helt enkelt, ljus kan ge spännande effekter men man kanske måste träna sig på det. Steg 1, leta efter rätt ljus där det du ska fotografera är upplyst, sedan kan du börja testa annat.
1610018
Filip i en mörk skog, han lyfter ansiktet för att leta efter himlen och i den sekunden han har ansiktet uppåt fångar det det ljus som finns. Jag sitter själv på huk när jag tar fotot för att få med skogen i bakgrunden, hade jag stått hade det blivit mark som bakgrund vilket gjort fotot mer platt och utan den fina effekt jag tycker att trädstammarna ger. Detta är ingen planerad bild, jag letade svamp såg honom sätta sig, tog fram kameran och hann precis ta ett foto.

4. Ta ett steg närmre. Många gånger när bilder ska tas på personer eller föremål tenderar fotografen att vara ett steg för långt bort, minst. Vill man använda bilden på tex Instagram så går det att zooma in och beskära efteråt men det är till priset att skärpan kommer bli lidande. Gå ett steg närmre, kolla hur det ser ut i riktig närbild.
3
En blomma på nära håll, många saker blir spännande ett steg närmre.

5. Testa vinklarna. Ja, testa hur saker ser ut på bilder tagna ur olika vinklar, uppifrån, nerifrån, snett från sidan, rakt framifrån osv. Många saker ser tråkiga och platta ut ur vissa vinklar, men desto roligare ur andra. När det gäller fotografering av barn, hundar, katter mm är det många gånger ett bra drag att sätta sig eller lägga sig på golvet och hänga i deras nivå.
Ska du ta en bild så fundera på hur du vill ha horisonten, oftast tycker jag att det är bäst med en rak vågrät horisont, träd som växer rakt lodrätt mm. Jag stör mig på bilder som är lite sneda, är dom däremot mycket sneda ser det ut att vara uttänkt så och kan passa väldigt bra.
wp-1462188943408.jpeg
Ett foto taget uppifrån, det kan ge en rolig effekt.

6. Beskär rätt. Tänk dig en fin familjebild och så fattas fötterna på hela gänget. Det ser inte lika snyggt ut som att hela personerna finns med. Framförallt när det handlar om männikskor och djur är det bra att tänka på vad som finns och inte finns med på fotot. På helbild är det ju toppen om hela människan finns med. På halvbild så är det kanske inte klockrent att hela armar men inte händer är med. Det finns olika saker som kan påverka var bilden ser rätt ut att beskäras men testa lite själv så ser du förmodligen. Placeringen i bild har betydelse med. Om du inte är uppe och lirar i de högre divisionerna av expriment kan det vara en bra grundregel att försöka placera personen du vill fotografera mitt i bilden eller i sidan med ansiktet vänt framåt eller in mot bilden. En person i kanten av en bild med blicken ut från bilden ger i regel en känsla av att det blivit fel.
16040414
Hela Filip fick inte plats men han är kapad på ett ställe som kändes okej, jag ville ha med lite av byxorna för jag gillar matchningen. Han står lite åt sidan i bild med ansiktet vänt in mot bilden.

7. Ta tid att lära dig kamerans funktioner. Även moderna mobiler har kameror med en massa funktioner som kan ge fantastiska effekter till bilderna.

8. Våga efterarbeta bilderna. Oavsett om du fotat på mobilen eller med kamera kan det vara skoj att efterarbeta vissa bilder. Bilderna kan få en härlig effekt och samtidigt ser du vad du förändrar och därmed kan tänka på vid fotografering.

9. Vad var det som blev bra? När du tagit en bild som du verkligen gillar, försök att komma på vad det är som gör bilden bra. Då vet du också vad du ska sträva efter och träna på. Fanns det något som kunnat göras bättre? Vad kan du träna mer på? Lär dig av dina egna bilder men lär dig också av andras, varför blev deras bilder bra, vad är det de gör som du gillar. Låt dig inspireras.

10. Gör något av dina bilder. Spara dom på en säker plats, gärna flera. Låt inte alla dina bilder försvinna för att mobilen eller datorn ger upp. Framkalla dina favoriter, låt bilderna fylla ditt och andras hem! Det spelar ju ingen roll hur bra en bild är om den försvinner i glömska.

Lycka till!